Robotlar
Robot. Çekçe bir kelime. Dünya dillerine kazandıran Karel Capek. TRT'nin siyah-beyaz olduğu dönemlerde Lacek ve Placek'in hikayeleri oynardı ama neyin nesiydi hatırlamıyorum doğrusu... Robotlara dönelim. Burada güzel bir yazı var.
Sırasıyla robotumsular tarihi burada ve burada...
Ayrıca Robotlar ve Edebiyat ve Robotlar ve Sinema...
Robotların ontolojik sorunlarına değinen, çoklarının bütün zamanların en iyi bilimkurgusu dediği Ridley Scott imzalı Blade Runner'ı unutmamak lazım. Tyrell Corp.'un patronu Tyrell, Rutger Hauer'in canlandırdığı Nexus6 serisi robota: "Vaktin varken eğlen, hayatın tadını çıkart" dediğinde "Biyomekaniğin tanrısı nasıl eğleneceğimi de biliyordur" cevabını almıştı. Ve Roy, "yağmurdaki gözyaşları" gibi kaybolup gitmişti. Philip K.Dick üstadımızı da Isaac Asimov üstadla birlikte saygıyla anıyoruz.
Burada da en azından görüntü itibarıyla insan benzeri androidlerin günümüzdeki son halleriyle ilgili bir yazı ve yazı içinde haberi kaynağı bir başka link mevcut.
Üç Robot Kuralı:
1- A robot may not injure a human being, or, through inaction, allow a human being to come to harm. (Bir robot, bir insana zarar veremez yada harekete geçmeyerek zarar görmesine izin veremez.)
2- A robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law. (Bir robot, bir insan tarafından verilen emirlere uymak zorundadır, 1.kuralla çelişmedikleri sürece...)
3- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law. (Bir robot kendi varlığını korumalıdır, 1. ve 2. kuralla çelişmedikleri sürece...)
No comments:
Post a Comment